Newsy muzyczne

Glastonbury Festival zaprasza na wersję on-line

22 maja odbędzie się transmisja z tegorocznej edycji Glastonbury Festival, który po raz pierwszy odbędzie się w wersji on-line.

Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka, Wolf Alice, plus DJ Honey Dijon i inni specjalni goście zagrają prosto z Worthy Farm aby stworzyć spektakularne wydarzenie online.

Bilety już w sprzedaży: https://glastonburylivestream.seetickets.com/content/ticket-options?src=Poland

Będąc zmuszonym do odwołania festiwalu drugi rok z rzędu, Glastonbury będzie gospodarzem ekskluzywnej, globalnej transmisji na żywo z Worthy Farm w sobotę, 22 maja - po raz pierwszy w swojej historii, umożliwiając fanom muzyki z dowolnego miejsca na świecie połączenie się i dzielenie doświadczenia festiwalu i jego idyllicznego naturalnego otoczenia.

Festiwal zrealizowany w Worthy Farm, a konkretnie w miejscach takich jak Pyramid Field i Stone Circle, będzie niepowtarzalną okazją do usłyszenia takich artystów jak: Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka, Wolf Alice oraz DJ Honey Dijon, którzy wystąpią w ramach jednej, nieprzerwanej transmisji realizowanej na styl produkcji filmowej. Odbędzie się również szereg niezapowiedzianych występów niespodzianek.

Wydarzenie wesprze trzech głównych partnerów charytatywnych Glastonbury: Oxfam, Greenpeace i WaterAid, a także pomoże zapewnić powrót Festiwalu w 2022 roku.

Przełomowa, pięciogodzinna muzyczna uczta będzie przeplatana wypowiedziami, napisanymi i wygłoszonymi przez bardzo specjalnych gości, którzy oprowadzą uczestników festiwalu w podróż przez dolinę w Somerset, w której znajduje się Worthy Farm.

Wydarzenie online, dostępne tylko dla posiadaczy biletów, będzie transmitowane w całości w czterech oddzielnych strefach czasowych, z oddzielnymi transmisjami z Wielkiej Brytanii, Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu, wschodniego wybrzeża Ameryki Północnej i Ameryki Środkowej / Południowej, zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej, oraz Australii, Nowej Zelandii i Azji.

Livestream #1 - UK, EUROPA, AFRYKA & BLISKI WSCHÓD: 19.00 BST / 20.00 CEST & SAST / 21.00 MSK & EEST / 22.00 GST
Livestream #2 – AMERYKA PÓŁNOCNA (WSCHODNIE WYBRZEŻE) oraz  AMERYKA CENTRALNA i POŁUDNIOWA: 18.00 CDT / 19.00 EDT / 20.00 ART & BRT
Livestream #3 - AMERYKA PÓŁNOCNA (ZACHODNIE WYBRZEŻE): 19.00 PDT
Livestream #4 - AUSTRALIA, NOWA ZELANDIA & ASJA (w niedzielę 23 maja): 16.00 ICT / 17.00 HKT & PHST / 18.00 JST & KST/ 19.00 AEST / 21.00 NZST

Ceny biletów: £20, €23, $27.50 & AUD$35
Bilety już w sprzedaży: https://glastonburylivestream.seetickets.com/content/ticket-options?src=Poland

W sprzedaży dostępna będzie również limitowana edycja plakatu, z której dochód zostanie przekazany Stagehand – funduszowi wsparcia produkcji wydarzeń, który pomaga niedofinansowanym przez rząd członkom ekip technicznych w czasach pandemii.

Jak powiedziała Emily Eavis: „Po dwóch odwołaniach Glastonbury, z wielką przyjemnością ogłaszamy naszą pierwszą internetową transmisję na żywo, która będzie prezentować występy muzyczne na żywo w Worthy Farm w miejscach takich jak Pyramid Field i po raz pierwszy w Stone Circle. Podczas wydarzenia usłyszymy obsadę artystów i wykonawców, którzy udzielili nam ogromnego wsparcia, wyrażając zgodę na udział w tym wydarzeniu, pokazując Worthy Farm taką, jakiej nigdy nie widzieliście. Będzie też kilka bardzo specjalnych występów gościnnych. Mamy nadzieję, że przyniesie to trochę Glastonbury do waszych domów i że przez tą jedną noc ludzie z całego świata będą mogli dołączyć do nas w tej wspólnej podróży po farmie! ”

Niezwykle ambitna produkcja, nakręcona przez uznanego, nominowanego do nagrody Grammy reżysera Paula Dugdale'a, zabierze widzów w podróż po Glastonbury, które każdego czerwca odwiedza ponad 200 000 widzów. Program będzie współpromowany i wyprodukowany przez pionierską brytyjską firmę Driift zajmującą się transmisją na żywo, która prowadziła odnoszące sukcesy na całym świecie transmisje na żywo dla takich artystów, jak Laura Marling, Nick Cave, Biffy Clyro, Niall Horan i Kylie Minogue oraz BBC Studios Productions.

 


Foto: Coldplay
Źródło: Charm Music

The Maple Verse wyda debiutancką płytę

2022-08-16

The Maple Verse to solowy projekt pochodzącego z Białowieży instrumentalisty, klawiszowca i autora tekstów Bartka Kosińskiego znanego między innymi z warszawskiej prog-rockowej grupy Pinn Dropp.

Czytaj więcej...

Michał Szczerbiec zapowiada piąty solowy album

2022-08-16

"Quantum" to pierwszy singel zapowiadający nową piątą solową płytę warszawskiego gitarzysty, wokalisty i aktora Michała Szczerbca zatytułowaną "Quantum".

Czytaj więcej...

Son Lux na trzech koncertach w Polsce

2022-08-15

Jeden z najważniejszych składów współczesnej sceny elektronicznej, przełamujący schematy i inspirujący artystów na całym świecie zespół Son Lux wróci w 2023 roku do Polski na 3 koncerty.

Czytaj więcej...

Mikołaj Trzaska nagrał płytę o szczebrzeszyńskich kozach

2022-08-13

W dyskografii kompozytora, klarnecisty i saksofonisty Mikołaja Trzaski pojawiła się kolejna pozycja związana z tematem żydowskim.

Czytaj więcej...

Pierwsza zapowiedź nowej płyty Aleksandra Dębicza

2022-08-13

Utwór „Sideways” jest pierwszą odsłoną nadchodzącej płyty Aleksandra Dębicza, która w całości została zrealizowana w technologii Dolby Atmos.

Czytaj więcej...

Rozpalone Yeah Yeah Yeahs

2022-08-12

Yeah Yeah Yeahs powracają z tanecznym singlem "Burning", wyprodukowanym przez Andrew Wyatta. Zbudowany na fortepianowej pętli utwór został zainspirowany kompozycją "Beggin" The Four Season.

Czytaj więcej...

Motörhead znowu uderzy żelazną pięścią

2022-08-11

Legendarny, a jednocześnie jeden z najbardziej niedocenionych albumów w historii Motörhead doczeka się wznowienia i to w wersji deluxe, do którego dodane zostaną niepublikowane wersje demo i cały koncert z 1982 roku.

Czytaj więcej...

Emma Ruth Rundle zagra trzy akustyczne koncerty w Polsce

2022-08-11

Amerykańska artystka Emma Ruth Handle zagra w listopadzie trzy koncerty w naszym kraju. Wokalistka promuje obecnie swój najnowszy solowy album „EG2: Dowsing Voice” (2022, Sargent House).

Czytaj więcej...

Dobry 'Sezon' Smolastego i Tribbsa

2022-08-10

Smolasty i Tribbs znaleźli receptę na letnie hity i po raz kolejny z niej korzystają.

Czytaj więcej...

Relacja: Nick Cave & The Bad Seeds w Gdańsku

2022-08-10

Grupa Nick Cave & The Bad Seeds zagrała 8 sierpnia w trójmiejskiej Ergo Arenie. Na miejscu był nasz wysłannik Jakub Oślak.

Czytaj więcej...

Koniec treści

Brak więcej stron do załadowania