Recenzje muzyczne


2012-07-19
Oranżada - "Once Upon A Train"
Grupa Oranżada zabiera słuchaczy w melancholijną podróż pociągiem wzdłuż linii kolejowej Otwock-Warszawa.
Wykonawca: Oranżada
Wytwórnia: Microfon Records
Rok wydania: 2012

Tzw. linia otwocka to jedna z najciekawszych linii kolejowych w Polsce. Przed wojną łączyła Warszawę z podmiejskimi (od 1951 roku w granicach Warszawy), letniskowymi miejscowościami takimi jak Radość, Międzylesie czy Falenica. Stacje kolejowe na tym szlaku charakteryzują się wyjątkową architekturą, zaś świat wzdłuż linii jest nieco nierealny i pełen starych, drewnianych domków letniskowych, zapomnianych, żydowskich cmentarzy i uliczek, kojarzy się też z wyjazdami letniskowymi nad rzekę Świder.

Muzyka, jaką Oranżada zilustrowała wyimaginowaną podróż kolejową z Otwocka do Wawra to instrumentalny miks jazzu, rocka, folku, dubu i muzyki żydowskiej. Każdy z utworów odpowiada jednej stacji kolejowej z linii otwockiej. Muzykom Oranżady udało się świetnie oddać oniryczny, nieco marzycielski nastrój podróży pociągiem, a jednocześnie wpleść w to elementy muzyczne kojarzące się poszczególnymi miejscami. Świetnie słychać to w "Falenicy", w której wykorzystane zostały elementy muzyki żydowskiej  bądź w "Radości" utrzymanej w optymistycznym, bujającym nastroju. Co ważne, te 10 utworów tworzy zgrabną układankę, idealnie pasujące do siebie puzzle. Całość rozsypałaby się, gdyby usunąć choć jeden z elementów.

Jest to płyta, która przypadnie do gustu nie tylko bywalcom opisanych na płycie okolic, ale tez wszystkim miłośnikom inteligentnej, pobudzającej wyobraźnię muzyki. Szkoda tylko, iż tak świetne kompozycje usłyszy zapewne niewielu słuchaczy.

Płytę można nabyć TUTAJ.

 

Autor: Grzegorz Szklarek


The Prodigy - "The Day Is My Enemy"
2015-03-27
6 lat przyszło nam czekać na następcę „Invaders Must Die”. Przez ten czas grupa nie próżnowała grając regularnie koncerty (także w naszym kraju). Ewidentnie panów nosi, bo do pracy w studiu mogliby przyłożyć się lepiej.

Marcus Miller - "Afrodeezia"
2015-03-19
Marcus Miller debiutuje w barwach legendarnej wytwórni Blue Note Records albumem, będącym prawdziwym wulkanem brzmień i rytmów, a jednocześnie nie traci przy tym charakterystycznego stylu swojej muzyki.

Moonspell - "Extinct"
2015-03-16
Portugalczycy z Moonspell nagrali jedną z najlepszych płyt w swej dyskografii.

Rita Pax - "Old Transport Wonders"
2015-03-11
Po kapitalnym debiucie sprzed dwóch lat projekt Rita Pax powraca z nowym krążkiem.

Noel Gallagher's High Flying Birds - "Chasing Yesterday"
2015-03-06
Starszy z bodajże najbardziej krnąbrnych braci rock and rolla wydał drugą płytę ze swoim High Flying Birds i kolejny raz ugruntował swoją pozycję jako charakterystyczny twórca, potwierdzając jednoznacznie, kto w Oasis nadawał ton i dlaczego młodszy brat artystycznie nie dorasta mu do pięt.

Black Star Riders - "The Killer Instinct"
2015-02-25
Drugi krążek studyjny spadkobierców grupy Thin Lizzy.

A Place To Bury Strangers - "Transfixiation"
2015-02-16
Nowojorscy królowie gitarowego hałasu w wybornej formie na nowej płycie.

Animators - "The Universe"
2015-02-05
Sosnowiecka grupa Animators powróciła z drugim albumem studyjnym. Zapraszamy do przeczytania naszej recenzji albumu.

Gov't Mule feat. John Scofield - "Sco-Mule"
2015-01-29
Pozycja obowiązkowa dla fanów jazzu i blues rocka. Spotkaniu dwóch gigantów tych gatunków.

Marilyn Manson - "A Pale Emperor"
2015-01-24
"A Pale Emperor" to płyta, która przypadnie do gustu tym, którzy cenią dokonania Marilyn Manson z drugiej połowy lat 90. ubiegłego wieku.

Therapy? - "Disquiet"
2015-03-22
Niezłomni Irlandczycy z Therapy? są rzadkim dowodem na to, że mimo wielu muzycznych mód nadal można tworzyć i nagrywać świetne płyty. „Disquiet” - czternasty krążek w ich dorobku dobitnie to potwierdza.

Trupa Trupa - "Headache"
2015-03-16
Gdański kwartet ponownie funduje słuchaczom dość nieoczywistą przejażdżkę alt.gitarowym pociągiem.

Lao Che - "Dzieciom"
2015-03-13
Lao Che niejednokrotnie zaskakiwało swoich fanów. Najnowsza, szósta płyta płockiego sekstetu może nie robi wielkiej rewolucji w muzycznej ścieżce zespołu, ale na pewno po raz kolejny udowadnia jego pomysłowość koncepcyjną.

Madonna - "Rebel Heart"
2015-03-09
Czy Madonna nadal zasługuje na miano "Królowej Popu"? Nowy album daje zdecydowaną odpowiedź na to pytanie.

Toto - "TOTO XIV"
2015-03-04
Ci, którzy myśleli, że wydany 9 lat temu „Falling In Between” będzie ostatnią pozycją w dorobku grupy Toto, mogą być zaskoczeni. Po triumfalnej trasie z okazji 35-lecia istnienia, uwiecznionej zresztą na fantastycznym DVD zarejestrowanym w łódzkiej Atlas Arenie, grupa objawia światu nowy, trzynasty już album.

Susanne Sundfør - "Ten Love Songs"
2015-02-22
Piąty album Susanne Sundfør - czołowej romantyczki norweskiej sceny muzycznej.

Scorpions - "Return To Forever"
2015-02-08
Pomimo "pięćdziesiątki" na karku Scorpions wciąż nagrywają albumy pełne młodzieńczej energii.

Marsheaux - "A Broken Frame"
2015-02-05
Grecki żeński duet electropopowy Marsheaux nagrał na nowo album "A Broken Frame" Depeche Mode z 1982 roku. Efekt? Znakomity.

The Charlatans - "Modern Nature"
2015-01-29
The Charlatans po raz drugi w swej historii musieli zmierzyć się z tragedią we własnych szeregach. I po raz kolejny wyszli z tego zwycięsko.

Violet Splat - "Desires Of The White Fawn"
2015-01-14
“Desires Of The White Fawn” to pierwszy minialbum Fioletowej Plamy, czyli warszawskiego zespołu Violet Splat.

Strony : 123456789101112