Recenzje muzyczne



2014-09-17
XpressivE - "The Head"
Nowy album katowickiej formacji XpressivE to kolejny dowód na to, że polska scena prog-rockowa ma się znakomicie.
Wykonawca: XpressivE
Wytwórnia: S-Tone Studio
Rok wydania: 2014

Słuchając albumu "The Head", a jest to już piąte wydawnictwo długogrające XpressivE, nie mogę wyjść ze zdumienia, iż jak to jest możliwe, że zespół złożony z tak zdolnych muzyków, egzystuje w kompletnej niszy. A zdumienie to rośnie jeszcze bardziej, gdy uświadomimy sobie, że XpressivE istnieje (pod różnymi nazwami) już blisko 20 lat. Przez ten czas doszło do kilku zmian składu, zawieszenia działalności, ale wydaje się i mam nadzieję, że tak jest, iż obecna konfiguracja personalna jest ostateczna. Chciałbym mieć rację, gdyż album "The Head" to dzieło porywające, zagrane z pasją, gotujące się od emocji i pozostające na długo w głowie słuchacza.

A słuchaczami, którym ta płyta w szczególności przypadnie do gustu, będą fani dźwięków spod znaku takich wykonawców jak: Porcupine Tree, Dream Theater, Deep Purple, a nawet...Iron Maiden. XpressivE w zgrabny sposób łączy hard rocka, klasyczny heavy metal i rocka progresywnego. Utwory mają potężne i bogate brzmienie, nie brakuje fajnych, długich solówek gitarowych, ciekawie brzmią przeróżne elektroniczne smaczki aranżacyjne nadające całości nieco industrialny posmak, a instrumenty klawiszowe tworzą piękne tło dla całości. I co najważniejsze: XpressivE równie sprawnie porusza się w klimatach "czadowych", a nawet "bardzo czadowych, jak i "lirycznych" (czasem nawet w ramach jednego utworu).

I jeszcze zwracam uwagę na świetny śpiew wokalisty Andrzeja Kwiatkowskiego. Po wysłuchaniu "The Head" uważam, że znajduje się on w absolutnej czołówce polskich wokalistów rockowych. Łatwość w jakiej porusza się on zarówno w balladach, jak i mocnych, czadowych kompozycjach jest zadziwiająca. Tak jak zadziwiająca "in plus" jest cała płyta. Można tylko zadać grupie XpressivE: gdzie byliście, kiedy was nie było?

Autor: Grzegorz Szklarek


Steve Hackett - "The Night Siren"
2017-03-24
Jakub Oślak przelał na papier swoje przemyślenia po wysłuchaniu nowego albumu byłego gitarzysty grupy Genesis.

Depeche Mode - "Spirit"
2017-03-17
Depeche Mode na swojej czternastej płycie „Spirit” nie obniżają może poziomu, ale też nie wznoszą się za bardzo ponad to, co już zdarzyło im się w osiągnąć w przeszłości.

Rendez-Vous - "Raz Dane"
2017-03-05
31 lat przyszło czekać na drugi album Rendez-Vous. Sporo. Muzyka zespołu jednak niewiele się zmieniła i bardzo naturalnie nawiązuje do tamtych czasów.

Rag'n'Bone Man - "Human"
2017-02-24
Rag'n'Bone Man, czyli Rory Graham nagrodzony parę dni temu nagrodą Brit Award w kategorii British Breakthrough Act, być może zasłużył na ten triumf. Debiutancki album jednak rozmija się nieco z oczekiwaniami.

Richard Barbieri - "Planets + Persona"
2017-02-19
"Nowy krążek „Planets + Persona” to wyzwanie dla tych, co lubują się w muzyce kombinowanej, eklektycznej, kojarzonej ze stylem 'leftfield'. Muzyce trudnej i intrygującej" - napisał Jakub Oślak o nowej płycie byłego klawiszowca grupy Porcupine Tree.

Bing & Ruth - "No Home of the Mind"
2017-02-15
Recenzja autorstwa Jakuba Oślaka bardzo interesującej nowości z katalogu wytwórni 4AD.

Arms And Sleepers - "Life Is Everywhere"
2017-02-07
Jakub Oślak wziął "na warsztat" nowy album amerykańskiego duetu Arms And Sleepers.

Austra - "Future Politics"
2017-02-01
Kanadyjski projekt Austra powraca z nową płytą i tym samym umacnia swoją coraz jaśniejszą gwiazdę na nieboskłonie wciąż ewoluującego electro-popu.

Mick Harvey - "Intoxicated Women"
2017-01-26
Nie minął nawet rok od wydania „Delirium Tremens”, a Mick Harvey ponownie uracza nas zbiorem interpretacji piosenek Serge’a Gainsbourga.

Marek Dyjak - "Pierwszy Śnieg"
2017-01-25
Marek Dyjak na swojej dziewiątej już płycie studyjnej zatytułowanej „Pierwszy Śnieg” zabiera nas do świata smutnej liryki, wyśpiewanej swoim jak zwykle charakterystycznym chrypliwym głosem.

Me And That Man - "Songs of Love and Death"
2017-03-20
Płyta będąca owocem kolaboracji Nergala z grupy Behemoth oraz weterana polskiej sceny rockowej Johna Portera. Album przesłuchał i ocenił Jakub Oślak.

Peter Murphy - "Bare-Boned & Sacred"
2017-03-07
Były wokalista grupy Bauhaus przygotował nowy album koncertowy z utworami w "obnażonych" aranżacjach. Płytę ocenił nasz recenzent Jakub Oślak.

The Mute Gods - "Tardigrades Will Inherit The Earth"
2017-02-28
Recenzja drugiego albumu w dyskografii The Mute Gods czyli projektu Nicka Beggsa, którego pamiętamy między innymi z Kajagoogoo.

Tim Bowness - "Lost In The Ghost Light"
2017-02-22
Nadużyciem będzie stwierdzenie, że Tim Bowness powraca z nowym albumem. Jego studio nagrań jeszcze nie ostygło po pracy nad „Abandoned Dancehall Dreams” oraz „Stupid Things That Mean The World”, a już dostajemy zupełnie nowy materiał, który dopełnia tej nieformalnej trylogii.

Brda - "Światło Wody"
2017-02-16
Bydgoska Brda po raz kolejny zaprasza nas do świata swoich hipnotycznych dźwięków za sprawą nowego, koncepcyjnego albumu.

Elbow - "Little Fictions"
2017-02-11
Nowy album brytyjskiej grupy Elbow opisany piórem Jakuba Oślaka.

BirdPen - "O' Mighty Vision"
2017-02-03
Po ciekawym i klimatycznym „In The Company of Imaginary Friends” sprzed dwóch lat, panowie Mark Bird i Dave Pen wrócili jesienią ubiegłego roku z nowym albumem studyjnym.

Marillion - "Marbles In The Park"
2017-01-31
"Marbles In The Park" to nowe wydawnictwo koncertowe Marillion. Zapraszamy do przeczytania recenzji wydawnictwa napisanej przez Jakuba Oślaka.

Golden Life - "7 "
2017-01-26
Po 8 latach przerwy z nowym albumem wróciła grupa Golden Life. Czy tytułowa „7” rzeczywiście okaże się dla nich szczęśliwa?

Blackfield - "V"
2017-01-24
Aviv Geffen i Steven Wilson, czyli siła sprawcza projektu Blackfield, ponownie spotkali się w studiu, aby po tradycyjnym odstępie trzech lat wydać nową, wspólną płytę.